Guld er metallernes konge

Hvad er guld i grunden?

Fra barnsben hører man om jagt efter guld-skatte, løfter om guld og grønne skove, og sågar gyldne muligheder. Guldet er i daglig tale synonymt med gevinst, og det er ikke uden grund.  

Hos Guldsmed Kristian Otte er vi glade for guld. Det er vi blandt andet fordi guldet er en fast grundsten i smykkebranchen, og præsenterer dig for et væld af unikke muligheder i dit smykkevalg.

Forud for tilvalget af guld er der en række informationer, som kan være gavnlige at have i tankerne.

Kort om grundstoffet

Hvis vi stiller skarpt på guldet som grundstof kan det findes i 11 gruppe af det periodiske system, som grundstof nr. 79. Det betegnes også under det latinske navn ‘Aurum’, som meget passende kan oversættes til det danske ord ‘gylden’.

Guld er et såkaldt ædelmetal, og dets fængende farve er stærkt modstandsdygtig overfor slid fra ydre faktorer, såsom normalt forekommende kemikalier, vand og ilt. Man kan derfor sige at guld holder evigt.  

Da ædelmetallet er rigt på både varmefylde og atommasse vil smykkerne være særdeles behagelige at mærke på.

I sin rene form er guldet meget let at omforme, det kan faktisk omformes med hænderne. Det er derfor nødvendigt at legere guld med andre metaller, såsom sølv og kobber, for at tilpasse farven og give formen ekstra styrke.

Guldets karat

Taler man om smykkeguld måles mængden af guldet i smykket ud fra enheden karat (kt). Guldets karat angiver dets renhed, og dermed også guldets værdi.

Finguld er guld-typen med det højeste karat-tal på 24 kt. I Danmark anvendes legeringer i 8, 14 og 18 karat. 14 karat svarer til 58,5 % rent guld.

Danske lødighedsstempler er som oftest angivet ved betegnelsen promille, hvilket betyder 333 for 8 karat, 585 for 14 og 750 for 18 karat.

Hvorfor er guld kostbart?

Naturens guld er sjældent forekommende og svært at fremdrive. Derfor er det også en eftertragtet vare. Man har gentagne gange prøvet kræfter med at genskabe guldet syntetisk, som modstykke til dets sjældenhed og høje pris, dog uden den store success.

Kender du typen (af guld)?

Der findes mange former for guldlegeringer, som alle har og giver et unikt udtryk.

Den mest velkendte guldtype kan antages at være ‘gult guld’.

Uanset om det gyldne skær transporterer looket tilbage til det glamourøse Hollywood, eller ganske enkelt komplementerer med sin varme glød, så er det sikkert valg.

Gult guld er den reneste form og består af en blandet metal-sammensætning, som medvirker til at give det bløde ædelmetal den passende styrke.

Udover gult guld kan man også vælge det populære rødguld, eller “rose gold”.

Rødguld består af en kobberlegering, som resulterer i den guldets rødlige skær. Rødguld har sine rødder i det tidlige 19-århundredes Rusland, men det pryder i særdeleshed også smykkekunsten i dag.  

Man kan også få sine smykker fremstillet i hvidguld.

Hvidguld er en kombination af gult guld med såkaldte ‘hvide metaller’, såsom nikkel, palladium og sølv. Hvidguld er belagt med et beskyttende lag af et platin-lignende metal ved navn ‘rhodium’. Ofte vil man anvende hvidguld til fremstillingen af forlovelsesringe, da den lyse farve i høj grad komplementerer fremtoningen af en diamant.

Hvor kommer guldet fra?

Historisk set skelner man mellem to former: det såkaldte primære og sekundære guld. Det primære kaldes i daglig tale for ‘bjergguld’ og det sekundære for ‘vaskeguld’.

Som det indikeres af betegnelserne, så findes det primære guld i bjerge og fjelde, og det sekundære i aflejringer. Guldet udgraves (primær) eller udvaskes (sekundær) i miner fra bjergets indre. Det er herfra de klassiske billeder af de gamle guldgravere har deres oprindelse.

Der eksisterer mange teorier omkring årsagen til guldets eksistens. Alt fra supernovaer til kosmisk nedfald.

Man mener at de ældste guldsmykker fundet i Danmark kan dateres til  2.000 f.kr. Dog kan guldets historiske indtog i menneskets selvdekoration dateres helt tilbage til 2500 f.kr.

Det fine ædelmetal blev som oftest båret af kongelige og blev vedlagt i gravstederne som et statussymbol.   

Netop ideen om status omgiver guldets symbolisme gennemgående. I symbolske sammenhænge associeres guld med både guddom, visdom og sol.

Derudover udgør guldet også et symbol for vedvarende troskab, hvilket snildt kan tænkes at ligge til grund for de forgyldte vielsesringe.

Hvorfor anvender man guld i skabelsen af smykker?

Der er mange grunde til at anvende guldet i smykkefremstillingen.

En investering i et guldsmykke vil være en investering i holdbarhed. Udover dets flatterende udseende er der i høj grad også tale om en smykkeform af høj modstandsdygtighed. På trods af det rene gulds blødhed, vil en guldlegerings fremtoning forblive intakt. Derudover er vedligeholdelsen af guldsmykker også let overkommelig.

Da den kemiske sammensætning i guld forhindrer at den gyldne farve oxiderer, er guldet ideelt til udsmykning i symbolske sammenhænge.

Vielsesringe af guld vil, ligesom løftet de repræsenterer, forblive lige så intakte som på dagen hvor de blev sat på ringfingeren.