Historien bag ringen – Unikke vielsesringe
Er dine tanker centreret på emnet “unikke vielsesringe”, så tænker du højst sandsynligt på din bryllupsdag, hvad enten den er datid eller fremtid. Bryllupsdagen er en dag, som ikke kan sammenlignes med nogen anden. En dag de fleste forestiller sig kun kommer én gang i livet. En dag der symboliserer evig kærlighed, sommerfugle i maven og begyndelsen på resten af jeres liv. Bag unikke vielsesringe gemmer der sig en lang historie. En historie om kærlighed, magt og traditioner. En historie om skiftende tider i samfundet, kulturelle forskelligheder og kommercielle motiver. En historie vi, hos Guldsmed Kristian Otte, vil gøre dig klogere på, hvis du læser videre i denne artikel. Dette er nemlig historien bag forlovelses- og vielsesringen. Så snup en kop kaffe, sæt dig godt til rette og dyk ned i historien bag ringen.
Hvad kom først – vielsesringen eller forlovelsesringen?
For mange vil det logiske svar være forlovelsesringen, hvilket der er en god grund til. Forlovelsesringen er nemlig den, man giver til sin partner inden brylluppet, hvorimod vielsesringen først bliver udvekslet til selve bryllupsceremonien. På trods af den fine logik er det dog vielsesringen, der kom først. Vielsesringen stammer nemlig fra 1300-tallets Egypten, hvorimod forlovelsesringen stammer fra 1400-tallets antikke Rom. Når det kommer til historien bag ringen, er der altså ikke tale om en “hønen og ægget-situation.”
Historien om magt og kærlighed
Motiverne bag 1300-tallets vielsesring og 1400-tallets forlovelsesring er to yderpoler. På den ene side har vi historien om evig kærlighed, og på den anden side har vi historien om magt.
I 1300-tallets Egypten var vielsesringen et symbol på evig kærlighed. Her symboliserede den uafbrudte cirkel evighed. En evighed i kærligheden mellem to mennesker. En kærlighed der aldrig kan brydes. Selvom alle ægteskaber statistik ikke ender med “til døden jer skiller”, er vi overbevist om, at alle går ind i ægteskabet med en tro på kærligheden. Og netop den tro symboliserer vielsesringen.
I 1400-tallets antikke Rom var forlovelsesringen et symbol på magt. Her symboliserede ringen et magtforhold mellem mand og kvinde. Ringen blev her brugt som et symbol på mandens ejerskab over hans forestående kone. Ringen blev altså ikke givet med henblik på at udtrykke kærlighed og ønsket om at indgå i et ægteskab med den udkårne, som vi kender det i dag. Der skulle dog kun gå små 100 år, før dette ændrede sig. 1500-tallet bragte nemlig kærligheden med sig. I 1500-tallet blev forlovelsesringen, ligesom vielsesringen, et symbol på den kærlighed, man nærer for et andet menneske.
Køb af unikke vielsesringe og forlovelsesringe
Hos Guldsmed Kristian Otte kan du både købe unikke vielsesringe og forlovelsesringe, der symboliserer kærligheden mellem dig og din udkårne. Vi designer vores unikke vielsesringe samt forlovelsesringe i hånden. Du er derfor sikret et enestående udtryk, der ikke er at finde på nogen anden ringfinger. Du har muligheden for at købe vores ringe gennem vores webshop eller kreere et specialdesign i samarbejde med en af vores dygtige guldsmede. Vi ved om nogen, hvor vigtige disse ringe er for kommende ægtefolk, og vi vil derfor altid opfordre til, at man booker en aftale til en snak om ønsker.
Traditioner og kommercielle motiver
I dag er der skik for, at begge parter i det indgået ægteskab bærer de unikke vielsesringe, som de i fællesskab har udvalgt, men sådan har det ikke altid været. I gamle dage var der nemlig kutyme for, at kun kvinden bar det symbolske smykke. Men hvorfor ændrede dette sig? I takt med at forbrug og fritid blev udbredt til masserne i det 20-århundrede, kom ringen på mandens finger. Dette skete blandt andet i forbindelse med markedsføringen af vielsesringe til mænd, så man kunne sælge flere ringe. Det var altså ikke et spørgsmål om kærlighed, men et spørgsmål om penge. I dag bærer begge parter altså en vielsesring, fordi det øgede vores forbrug og dermed smykkeindustriens indtjening. Traditionen er derfor et resultat af forbrugersamfundets indtog, selvom man kunne fristes til at tro, at den var udsprunget af kærligheden mellem to mennesker, der begge bar et fysisk udtryk på denne.
Troskabsløftet
Apropos traditioner, vidste du så, at der er forskellige traditioner for, om man placerer sin vielsesring på højre eller venstre ringfinger? Dette skyldes, at man i nogle dele af verden mener, at en vielsesring skal bæres på højre hånd qua troskabsløftet. Omvendt mener man i andre dele af verden, at en vielsesring skal bæres på venstre hånd, fordi man i gamle dage var af den overbevisning, at den var tættere knyttet til ens hjerte, hvori kærligheden befinder sig. Modsat vielsesringen virker der dog til at være en enighed om, at forlovelsesringen har hjemme på ens venstre ringfinger.
Historien bag forlovelsesringen som vi kender den i dag
Mange forbinder forlovelsesringen med diamanter og andre ædelsten. Googler du forlovelsesringe, popper der altså et væld af ringe i guld og sølv med sten op. Det har dog ikke altid været sådan. Det var nemlig først i perioden 1900-1920’erne, at det blev normalt. Før 1900 var der ikke kutyme for, at forlovelsesringe var lig diamanter og ædelsten. Siden 1920´erne har der været forskellige trends inde for forlovelsesringe, hvilket blandt andet har været dikteret af kriser og kendisser. I 1930´erne blev enkle forlovelsesringe eksempelvis populære grundet Den Store Depression, der resulterede i, at borgerne havde færre penge mellem hænderne. Der var altså ikke råd til det flamboyante. Et andet eksempel er farvede forlovelsesringe, som blev det helt store i 1980’erne grundet Prinsesse Dianas forlovelsesring. Og sådan kunne vi blive ved. Det er altså sikkert at konkludere, at forlovelsesringe ikke blot er et symbol på kærlighed, men også et symbol på vores samtid. De fortæller os blandt andet noget om samfundets økonomiske tilstand og influerende individer, trendsættere om du vil.
Få designet en unik forlovelsesring
Hos Guldsmed Kristian Otte designer vi lige den forlovelsesring, du drømmer om. Hvad end den er firkantet, med sten, uden sten eller noget helt fjerde. Det er dig, og dit budget, der sætter rammerne. Så hvad enten du er til 1930’ernes enkelthed eller 1980’ernes fine, farvede ædelsten, så er vi klar til at hjælpe dig. Du kan kontakte os telefonisk og via mail.
- Telefon: +45 30 32 69 14
- E-mail: guldsmed@kristianotte.dk
Guldsmed Kristian Otte – Unikke vielsesringe og forlovelsesringe