fatning af sten

Guide: Fatning af sten

I denne guide vil vi fortælle dig alt, der er værd at vide om fatning af sten, så du er bedre klædt på, når du skal realisere dit drømmesmykke. Men hvad mener vi så, når vi taler om fatning af sten?

Fatninger er det, som fastgør en sten eller en perle til et smykke. Det er altså den del af smykket, der omslutter sig stenen eller perlen og dermed inkorporerer dem i designet. Fatningen sørger dermed for, at din fine sten eller perle ikke falder af, når dit smykke bliver udsat for alle dagens gøremål. Er du en ægte smykkeelsker, så har du måske lagt mærke til, at fatninger kommer i mange forskellige former. Ja, det er nærmest kun fantasien, der sætter grænser. I vores guide bliver du klogere på forskellige former for fatninger, og hvad de betyder for smykkedesignet og stenen. Står du derfor overfor at skulle designe en forlovelsesring, vielsesring eller en anden form for smykke, så vil vores guide klæde dig godt på til opgaven.

Hvem er vi?

Inden vi dykker ind i et univers af fatninger og diamanter, så er det på rette plads med en kort præsentation. Så hvem er vi? Hos Guldsmed Kristian Otte designer vi håndlavede smykker. Vi tilbyder dig altså et stykke dansk design smedet af faglærte guldsmede med en passion for faget. Som kunde hos os har du desuden muligheden for at designe dine egne smykker – håndlavede smykker. Det sker i samarbejde med en guldsmed, der realiserer lige netop din smykkedrøm. Vi mener, at valg af materiale er utrolig vigtigt i udformningen af et smukt og holdbart smykke. Derfor arbejder vi udelukkende med ægte materialer, hvilket sikrer dig et eksklusivt smykke. Som kunde hos os erhverver du dig altså et kvalitetssmykke, der kan følge dig resten af livet. Det betyder, at du får følgende:

 • Et smykke, der er en del af livets opture og nedture.
 • Et smykke, der tager del i store øjeblikke og hverdagsmomenter.
 • Et smykke, der bærer en del af din historie.
 • Et smykke, der kan gå i arv til fremtidige generationer.
 • Et smykke, der ikke blot er et smykke, men en del af dig.

Du tænker måske, at det lyder lige vildt nok, og til den antagelse har vi blot et enkelt spørgsmål: Kender du følelsen, når du har glemt din telefon, din pung eller noget helt tredje? Vi garanterer dig for, at du vil føle det samme, når først vielsesringen eller lignende har siddet på fingeren i det første år.

Alt om fatninger

Når det kommer til fatning af sten, så er der et væld af muligheder. Hvad der er det rigtige valg kommer an på flere ting.

Er smykket til dig selv eller en af dine kære?

Der er stor forskel på smag, og søger du en ring til hende eller ham i dit liv, kan det være en god idé at spørge guldsmeden til råds. Vi kan hjælpe dig med at matche smykket til personen, der skal overraskes.

Hvilket look går du efter?

Er smykket til dig selv, skal fatningen selvfølgelig passe til dig som person og dit personlige udtryk. Derfor er valg af fatning blandt andet et spørgsmål om din personlige smag.

Hvilken sten har du valgt?

Fatninger handler ikke kun om det personlige udtryk. Der er også tekniske overvejelser, som guider valget. Her er valg af sten en vigtig faktor. Vidste du eksempelvis, at der er forskel på, hvor klar en sten er? Typen af sten kan være med til at bestemme, om du bør gå med eksempelvis en lukket fatning eller en grabbefatning.

Lukket fatning

Har du valgt en sten, der er mere uklar, kan du med fordel vælge en lukket fatning. Og hvordan er det nu lige, sådan en fatning ser ud? Forestil dig en udhuling. Inde i den udhuling er placeret en sten. Der er altså tale om en fatning, hvor den nedre del af stenen er tildækket. Og hvorfor er det så lige, at det er et godt valg til en uklar sten? Når du vælger denne type fatning, tildækker den dele af stenen og derfor også mængden af lys, hvilket ikke gør så meget med en mindre klar sten. Vores Solitaire-ring med grøn safir er et eksempel på en smuk ring, der har en lukket fatning.

lukket fatning

Grabbefatning

I den anden ende af spektret finder du en grabbefatning. Du har uden tvivl stiftet bekendtskab med denne type fatning før. Med ringe, der har en grabbefatning, ligner det, at stenen bliver holdt af en klo. Mangler du et klart billede af dette i hovedet, kan vi nemt hjælpe dig på vej. Har du nogensinde prøvet en kranmaskine i en spillehal eller i et tivoli som barn? Det kunne være en af de maskiner, hvor man kan vinde en bamse. Alt man skal gøre er at fange bamsen med kloen, føre den over til udgangsslusen, og så har man vundet. De færreste har dog prøvet at vinde, fordi bamsen glider ud mellem kloens lange fingre. En grabbefatning minder om sådan en klo, blot med en vigtig forskel; den har godt fat om stenen. Denne form for fatning fylder stenen med lys, modsat en lukket fatning. Derfor bruges fatningen til klare sten, hvor lyset ubesværet skinner igennem. Vores klassiske solitairering er et eksempel på en ring, der har en grabbefatning. Antallet af grabber, såvel som udformningen, kan variere. Du kan eksempelvis vælge en ring med en enkelt sten omkranset af fire grabber. Hertil kan grabberne have både et kantet eller rundt udtryk. Antallet af grabber og deres udformning kommer an på din personlige smag samt krav for smykket.

grabbefatning

Mellem disse to yderpoler findes et væld af andre fatninger

 • Pavéfatninger
 • Kørnfatninger
 • Forrivning
 • Carréfatninger
 • Rørfatninger
 • Kassefatninger

Og mange flere. Det ville tage os mange ord og sider at beskrive dem alle. Vi vil derfor nøjes med at fremhæve pavéfatninger, kørnfatninger og forrivning.

Pavéfatninger

Ved en pavéfatning er der tale om en ring med flere sten i, der er placeret i forlængelse af hinanden. Disse sten er fastgjort nede i selve ringen. Et eksempel på en ring med denne type fatning er vores Signetring i gult guld.

pavefatning

Forrivning

Ligesom med pavéfatningen er sten i forrivning også placeret nede i selve ringen. Det smarte ved denne type fatning er, at du gennem årene kan tilføje flere sten til ringen. Derudover er det en fordelagtig fatning, hvis du ønsker at stenene skal placeres i en specifik form. Omvendt er denne type fatning også et godt valg, hvis du er til stjernedrys. Og hvad er stjernedrys så? Der er tale om stjernedrys, når stenene placeres tilfældigt i ringen, lidt ligesom stjernebilledet virker tilfældigt for det utrænede øje.
Vores vielsesringe med grønne diamanter er et eksempel på en ring med forrivning.

forrivning

Kørnfatning

Ved kørnfatninger gør vi brug af metalkørner. Metalkørnerne er den del af fatningen, som fastholder stenene i ringen. Ved denne type fatning sidder stenene i selve ringen, og de er derfor ikke lige så fremtrædende som ved andre fatningstyper. Vores alliancering med fransk pavé er et eksempel på en ring med denne type fatning.

Kørnfatning

Specialdesigns

Som nævnt er det kun fantasien, der sætter grænser. Vi har et ønske om at realisere lige netop din smykkedrøm. Det betyder også, at vi i fællesskab finder frem til den fatning, der gør dine visioner til virkelighed. Det kunne eksempelvis være en blanding mellem forskellige fatningstyper, der danner en helt ny eller en specifik udformning af fatningen. Du kan lade dig inspirere af nogle af vores tidligere specialopgaver.

Brillanter

Vidste du, at der i mange fatninger er placeret brillanter? Indtil nu er du blevet klogere på forskellige former for fatninger, men hvad med stenen, der skal placeres i den valgte fatning? Hos Guldsmed Kristian Otte bruger vi forskellige former for sten. Vi bruger blandt andet diamanter, safirer og rubiner. Hvis vi kigger nærmere på diamanten, kan den have et væld af udtryk afhængig af, hvordan den er slebet. Det er slibningen, der sørger for lysrefleksion i diamanten. Med andre ord er det slibningen, der gør, at diamanten stråler, skinner, glimter eller brillere – kært barn har mange navne. En metode hvorpå man kan slibe en diamant er et brillantslib. Ud af denne metode kommer brillanter til. Brillanter er diamanter, der er slebet med 57 facetter. Det gør, at diamanten kommer til at glimte utrolig meget. Denne form for diamant kan kombineres med et væld af fatninger, heriblandt dem vi har nævnt i denne guide.

Bonusinfo

Når det kommer til sten, skal du huske på, at valget ikke kun afhænger af det ønskede udtryk, men også brugen af smykket. Hos Guldsmed Kristian Otte har vi et bredt udvalg af sten, og vi står altid klar til at rådgive dig, når det kommer til valg af sten.

Brug for hjælp
Vi ved, at der er meget information at holde styr på, når det kommer til fatning af sten. Vi sidder derfor altid klar til at svare på dine spørgsmål.

Du er også velkommen til at tage et smut forbi vores værksted midt i Aalborg Centrum – eller aftale en tid til en uforpligtende snak om dine smykkedrømme.

Guldsmed Kristian Otte – Vi gør dig klogere på fatninger